lördag 9 juni 2018

Vårt barnsparande

Barnsparande

Fick en kommentar på bloggen från Nyfiken som löd:
"Vore kul om du ville redovisa ditt barnsparande genom åren lite mer utförligt. Fonder för ca 50 000 kr säger inte så mycket annat än att ni verkar ha avsatt en bra slant :)"

Hur har vi skapat en portfölj (KF) till vara barn som idag är värd 50 000kr?

Jo det började med att vi direkt när vårt första barn föddes ville ha möjlighet att kunna ge barnet ett litet ekonomiskt tillskott när denne ska ut och testa sina vingar. 
Vi började ganska snabbt att lägga undan 300kr i månaden i några fonder, då var det Swedbank som vi sparade i. Jag minns inte vilka fonder det var.
Vi kände att 300kr var rimligt just då. Sedan rullade det bara på utan någon direkt tanke i de fonderna vi vi valt.
När det blev dags för andra barnet några år senare så var det såklart dags att höja insättningarna. Eftersom det nu var två barn som ska sparas till så höjde vi beloppet till 600kr (300kr var) i samma KF och samma fonder.

Här kan du läsa ett tidigare inlägg om vårt barnsparande och varför vi valt att lägga det i ett KF.

När vi varit föräldraledig med yngsta barnen så valde vi att höja sparandet till 700kr (350kr var). Vi kände att det var dags för en höjning när vi nu lyfter två heltidslöner och barnen haft samma sparande i ganska många år. I efterhand kan jag önska att vi höjde det lite mer men där och då tyckte vi det kändes bra.

Jag är också av åsikten att barnen inte ska få för mycket pengar när det är dags att börja dela ut pengarna. Jag tror att värdet av pengar inte blir lika stort om du bara får en stor klump med pengar utan att ha gjort någon egen insats. Här ligger stort ansvar för oss som föräldrar att lära barnen värdet i pengar och att jobba eller investera för att få pengar. Självklart tycker jag det är bra att kunna ha möjligheten att ge mina barn en slant för att lättare kunna flytta hemifrån eller studera osv.

För ett par månader sedan så höjdes barnbidraget med 400kr, alltså barnbidraget ger idag 200kr mer per barn än vad det gjorde tidigare. Då tyckte vi att det var dags för oss att igen höja sparandet till barnen. Så i dagens läge sparar vi 1 000kr till barnen (500kr var).

Enligt mina beräkningar räknar jag med att barnens portfölj bör vara värd ca 400 000kr när det är dags att börja dela ut pengarna. Så 200 000kr var kan barnen nog förvänta sig att ha som hjälp när det är dags att bli vuxen. Det tycker jag känns bra och rimligt med våra förutsättningar.
Vem vet, kanske att det blir fler höjningar av barnens sparande men det är inget vi tänker på i dagsläget.

Vi flyttade över portföljen från Swedbank till Avanza för ca ett år sedan. Jag fick för mig att jag inte ville investera allt på en gång, utan pytsa in pengarna månadsvis. Det är lätt att ångra i efterhand eftersom portföljen gått upp sedan flytten till Avanza. Nu finns det 14 000 kvar på ett räntekonto som inte är investerade än. Dessa ska investeras så portföljen är fullinvesterad till hösten.

Såhär ser barnportföljen ut idag:Ni som har barn, hur mycket sparar ni? Har ni höjt sparandet under resans gång?4 kommentarer:

 1. Vi har inte börjat spara till vår dotter som är 6 månader, men vi ska göra det. Vi tar inte några fl dagar första året + att vi håller på och renoverar hemma, så finns inte utrymme för sparande för henne. Men ska börja vid hennes ett årsdag när ekonomin blir så mkt bättre :) tanken är att vi lägger oss på 500kr/mån.

  //Emelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emelie!
   Känner igen det där. Vi snålade också med fl-dagarna på första barnet. Bodde ifs billigt då också. Vi har alltid sparat till barnen men pausade vårt pensionssparande under föräldrarledigheten. Om det är rätt eller fel vet jag inte, så gjorde vi iaf.
   Det viktigaste att komma ihåg tycker jag är att alla sparar efter sina förutsättningar. Finns inga rätt eller fel.
   500 kr är en fin slant som kommer ge ert barn en schysst plåt att stå på u framtiden. Lycka till!

   Radera
 2. Vad intressant, ni har valt i princip samma fonder som vi till våra barn - Spiltan investment, LF Global index, Avanza Zero och Swedbank Robur ny teknik ligger på våra barns konton. Vi har tre barn och sparar 500kr var till dem per månad. Har dock lite funderingar på att höja upp till 1000kr var för att tippa upp alla till ca 250.000 kr var till 18-årsdagen men har inte riktigt bestämt mig om de ska ha så mycket eller om vi ska sätta ett tak och sen lägga på vårt egna sparande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att det är så. Och samma summa per barn. Vi känner inget behov av att höja barnens sparande just nu. Ska vi höja något så är det vårt egna sparande. Det kommer ändå gynna barnen i framtiden och jag personligen tycker 200 000kr räcker bra som en grundplåt in i vuxenlivet. Men det bestämmer alla själva vad de tycker är rimligt.
   Tack för din kommentar!

   Radera